Mistik: Taze Balık

 
 
Japonlar taze balığı çok severler.
Belki bu yüzden, onlarca yıl öncesinden beri Japon karasularında yeterli balık kalmamış.
Hal böyle olunca, Japon balıkçılar teknelerini büyütüp açık denizlerde avlanmaya başlamışlar.
Açık denizlerde yeterli balık tutabilmişler, ancak Japon halkı tutulduktan günler sonra tezgahlara düşen bu bayat balıklara pek rağbet etmemiş.
Balıkçılar bu sorunu çözmek için büyük teknelerine önce büyük derin dondurucular koymuşlar.
Ama Japonlar için dondurulmuş balık da taze balığın yerini tutmayınca bu sefer teknelerine büyük havuzlar inşa etmişler, tuttukları balıkları canlı canlı sahile getirmişler.
Gel gör ki; ne kadar büyük olsa da, havuzlarda tıka basa, hareketsiz bir şekilde günler geçiren balıklarda da alıştıkları lezzeti bulamamış Japonlar.
 
Ve dahi Japon balıkçılar buna da bir çare bulup olaya son noktayı koymuşlar:
Teknelerindeki havuzlara birer tane de köpek balığı bırakmışlar.
Köpek balığı sadece birkaç balık yiyormuş ama kalan balıklar (tıka basa dolu havuzda kaçacak bir yer olmasa bile) köpek balığından kaçmaya çalıştıklarından, gemi sahile ulaşana kadar hep hareket halinde kalıyorlarmış.
 
Ders-1: Sorunsuz, tehlikesiz, tehditsiz bir hayat hep arzuladığımız bir şeydir. Ama böyle bir hayat bizi tembelleştirir, tadımızı kaçırır. Pek farkında değilizdir; ama aslında bizi uyanık ve dinç tutan, kalbimizi aynı anda hem hayata hem de ahirete dönük tutabilme enerjisi veren köpek balıklarına hayatımız boyunca çok ihtiyacımız vardır.
 
Ders-2: Şuurlu (bilinçli) tüketiciler, üreticilerin köpek balığıdır🙂
 
Comogy’den
The Japanese have always loved fresh fish.
But the waters close to Japan have not held many fish for decades.
So to feed the Japanese population, fishing boats got bigger and went farther than ever.
The farther the fishermen went, the longer it took to bring in the fish.
If the return trip took more than a few days, the fish were not fresh. The Japanese did not like the taste.
To solve this problem, fishing companies installed freezers on their boats.
They would catch the fish and freeze them at sea. Freezers allowed the boats to go farther and stay longer.
However, the Japanese could taste the difference between fresh and frozen and they did not like frozen fish.
The frozen fish brought a lower price. So fishing companies installed fish tanks. They would catch the fish and stuff them in the tanks, fin to fin.
After a little thrashing around, the fish stopped moving.
They were tired and dull, but alive. Unfortunately, the Japanese could still taste the difference.
Because the fish did not move for days, they lost their fresh-fish taste.
The Japanese preferred the lively taste of fresh fish, not sluggish fish.
So how did Japanese fishing companies solve this problem? How do they get fresh-tasting fish to Japan?
If you were consulting the fish industry, what would you recommend?
To keep the fish tasting fresh, the Japanese fishing companies still put the fish in the tanks.
But now they add a small shark to each tank. The shark eats a few fish, but most of the fish arrive in a very lively state. The fish are challenged.
Have you realized that some of us are also living in a pond but most of the time tired & dull,
so we need a Shark in our life to keep us awake and moving?
Basically in our lives Sharks are new challenges to keep us active and lively.
Bu yazı Mistik içinde yayınlandı. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s